Domain Otoritesi (Domain Authority) Nasıl Yükseltilir?
Domain Authority (DA), web sitenizin arama motorlarında ne kadar iyi sıralanacağını tahmin etmek için kullanabileceğiniz Moz tarafından geliştirilen bir ölçümdür. Sitenizin sektörünüz veya belirli bir konu açısından alakalılığını gösterir. Yani, alan adınızın gücünün veya yetkisinin bir ölçüsüdür.
Domain otoritesini rakiplerinize kıyasla nasıl sıralanacağınızın bir göstergesi olarak kullanmak iyi bir şeydir; ancak bunun Google tarafından web sitenizin sıralamasını belirlemek için kullanılan bir temel ölçüm olmadığını unutmayın.
Domain otoritesi 0 ile 100 arasında bir ölçekte belirlenir. Domain otorite puanınız ne kadar yüksekse, arama sonuçlarında iyi performans gösterme olasılığınız o kadar yüksektir. Domain authority ile sayfa otoritesini (Page authority) karıştırmayın, ikisi arasında küçük bir fark vardır. Domain otoritesi tüm alan adınızın (ve alt alan adınızın) sıralama gücünü gösterirken, sayfa otoritesi tek tek sayfaların sıralama yeteneğine bakar.
İyi Bir Domain Authority Puanı Nedir?
Domain otoritesini hesaplamak için birçok faktör devreye girer. Size bir fikir vermek gerekirse, Google, Apple veya Microsoft gibi çok sayıda ziyaretçisi ve geri bağlantısı olan popüler web siteleri yüksek bir DA’ya (90 ile 100 arasında) sahip olacaktır. Öte yandan, eğer web siteniz yeniyse DA’nız düşük (muhtemelen 10 ila 20 arasında) olacaktır.
Genel olarak, DA’nızı alt uçta geliştirmek daha kolaydır. Arttıkça zorlaşır ve sadece zaman ve sabır gerektirebilir. Domain otoritesi değeri için belirli bir sayıyı hedeflemek yerine, doğrudan rakiplerinize bakın. Ortalama alan adı yetkisi sektörlere göre değişecektir, bu nedenle belirli bir sayıyı “iyi” olarak adlandırmak mantıklı değildir.
Unutmayın, Google alan adı yetkisini sıralama sinyali olarak kullanmaz. Ancak, domain otoritesi değerinizi iyileştirmek için çalışmak sıralama sinyallerinize de yardımcı olacaktır (geri bağlantılar ve yüksek kaliteli içerik gibi).
Domain Authority Nasıl Hesaplanır?
Moz‘a göre alan adı otoritesi, alan adınızın arama sonuçlarındaki görünümünün rakiplerinizinkiyle karşılaştırılmasıyla hesaplanır.
Moz, alan adı yetki puanı hesaplamasını şu şekilde açıklıyor:
“…bir alan adının DA puanının hesaplanması, bir makine öğrenme algoritmasının Google’ın arama sonuçlarında o alan adını ne sıklıkla kullandığına ilişkin tahminlerinden gelir. Alan A’nın bir Google SERP’inde görünme olasılığı B’den daha yüksekse, o zaman alan A’nın DA’sının alan B’nin DA’sından daha yüksek olmasını bekleriz.”
Domain otoritesi için en önemli faktörler şunlardır:
- Bağlantı Profili – Bu, web sayfanızın dahili ve harici bağlantılarını içerir. Yani, gönderiniz yüksek otoriteli web sitelerine bağlantı veriyorsa ve ayrıca saygın siteler tarafından geri bağlantı alıyorsa, harika bir bağlantı profili oluşturacaksınız.
- Kök Alan Adları – Bağlantı profilinize bakarken, Moz aynı zamanda benzersiz geri bağlantıların sayısına da bakar. Diyelim ki 100 bağlantınız var, ancak bunlar tek bir web sitesinden. Moz bunu 1 kök alan adı olarak değerlendirecektir. Bu nedenle, birçok farklı yüksek yetkili web sitesinden geri bağlantı almak önemlidir.
- Spam Puanı – Bu, Moz’un bir web sitesinin ne kadar spam olabileceğini belirlemek için hesapladığı bir diğer ölçümdür. Bir siteyi diğerleriyle karşılaştırır ve geri bağlantı profiline bakar.
Artık domain otoritesinin nasıl hesaplandığını öğrendiğinize göre, onu nasıl iyileştireceğinize dair rehberimize geçelim.
Domain Authority Nasıl Artırılır (5 Yöntem)
Web sitenizin domain otoritesini artırmaya başladığınızda, bunun uzun vadeli bir strateji olduğunu unutmamalısınız. Zaman alacaktır. Önemli iyileştirmeler yaptıktan sonra sadece bir gün içinde iyileşmesini beklemeyin. Sürekli olarak harika bağlantılar kurup iyileştirmeler yaparken haftalar, hatta aylar geçireceksiniz.
Sitenizin DA’sını artırmanın en iyi yolları şunlardır:
- DA Değeri Yüksek Sitelerden Yüksek Kaliteli Geri Bağlantılar (Backlinkler) Edinin.
Muhtemelen fark ettiğiniz gibi, geri bağlantılar alan yetkisinin hesaplanmasında büyük bir rol oynar. Sadece bu değil, backlinkler Google’ın en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Ahrefs‘in yaptığı bir araştırmaya göre, web sitelerinin %90’ının backlink almaması nedeniyle organik trafik alamadığını ortaya koydu. - Bağlantıya Değer Katan Etkili İçerik Oluşturun:
Alan adınızın listedeki otoritesini artırmanın ikinci yolu, diğer sitelerin bağlantı vermek isteyeceği harika içerikler oluşturmaktır. İnsanların faydalı bulduğu yüksek değerli içerik oluşturmak daha fazla paylaşıma yol açacaktır. Bu, eğitim kurumları veya hükümet organları gibi yüksek yetkili web sitelerinden geri bağlantı alma şansınızı artırır. Farklı sitelerden gelen bağlantılarla, bağlantı veren kök alan adı sayınızı da artıracaksınız; bu da daha yüksek DA elde etmenize katkı sağlayacaktır. - Sitenizi Denetleyin ve Kötü Bağlantıları Kaldırın:
Gelen bağlantılar web sitenizin DA ve sıralaması için hayati önem taşısa da, kötü bağlantılara sahip olmak yarardan çok zarara yol açabilir. Spam içerikli bir web sitesinden gelen bağlantılar web sitenizin etki alanı yetkisini azaltabilir. Bazı durumlarda Google’dan ceza almanıza bile yol açabilir. Bunun olmasını önlemek için, sitenizi zarar verici backlinkler açısından denetlemeli ve bunları olabildiğince çabuk kaldırmalısınız.Web sitenizin tam bir bağlantı profilini inceleyerek zararlı bağlantıları belirlemek için farklı SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Bağlantıları kaldıramıyorsanız, bu bağlantıları reddetmek veya yok saymak için Google Search Console’u kullanabilirsiniz . Sonuç olarak, Google’ın tarayıcısı dizine eklerken doğal olmayan veya spam içerikli geri bağlantıları dikkate almayacaktır. Bu konu hakkında detaylı bilgi için Google Disavow ile Zararlı Backlinkleri Reddetme hakkındaki yazımızı inceleyin. - Web Sitenizin Yapısını ve Kullanıcı Deneyimini Optimize Edin:
Web sitenizi kullanıcı dostu ve kullanımı kolay tutmak, alan adı otoritenizi artırmanın harika bir yoludur. Doğru bir yapı ile arama motorları web sayfalarınızı kolayca tarayabilir ve arama sonuçlarında dizine ekleyebilir, kullanıcılar da aradıklarını kolayca bulabilir ve size bağlantı verme olasılıkları daha yüksek olur. Arama motoru tarayıcılarına yardımcı olmak için bir site haritası oluşturmalısınız.Sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için öncelikle onu mobil uyumlu hale getirmeye odaklanmalısınız. Google mobil önceliklidir, yani web sitenizin mobil öncelikli olarak ne kadar iyi performans gösterdiğine bakacaktır. Bu nedenle, sitenizin mobil cihazlarda düzgün çalışması ve hızlı yüklenmesi önemlidir .Sitenizin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Bunu SSL sertifikaları alarak ve sitenizi HTTPS’ye taşıyarak yapabilirsiniz. Ayrıca , web uygulaması güvenlik duvarı gibi birçok özellik sunan Sucuri gibi en iyi WordPress güvenlik eklentilerini de edinebilirsiniz . - Dahili Bağlantılarınızı Geliştirin:
Sitenizin kullanıcı deneyimini (ve genel SEO’yu) iyileştirmenin bir diğer yolu da dahili bağlantı yapınıza odaklanmaktır. Kullanıcıları sitenizdeki ilgili sayfalara yönlendiren bağlantılarla ziyaretçilerinizin ilgisini canlı tutabilirsiniz . Dahili bağlantılar aynı zamanda arama motoru botlarının sitenizi taramasını kolaylaştırır ve bu da sayfalarınızın dizine eklenmesine yardımcı olur. Uygun bir dahili bağlantı yapısına sahip olmanın bir diğer faydası da “bağlantı suyunu” bir sayfadan diğerine aktarabilmesidir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için site içi linkleme nasıl yapılır konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.