Mac Bilgisayar ve MacBook Nasıl Hızlandırılır?

Bilgisayar & İnternet
mac nasıl hızlandırılır

Mac bilgisayarlar, depolama alanı azaldığında, bellek yetersiz olduğunda veya arka planda fazla uygulama çalıştığında yavaşlayabilir. Ayrıca, eski veya uyumsuz yazılımlar ve donanım sorunları da performansı etkileyebilir. Nadir de olsa, virüsler veya kötü amaçlı yazılımlar da yavaşlamaya neden olabilir.

Mac’iniz yavaş çalışıyorsa, eklediğiniz yazılımlar ve programlar suçlu olabilir ve perde arkasında sorunlara neden olabilir. Bozuk dosyaları veya programları belirlemek önemlidir, ancak yavaş performansın genellikle çok daha az kötü bir kökeni vardır. Bu sorunu çözmenin yeni bir bilgisayar satın almak için çok para harcamaktan daha kolay yolları vardır. Bir Mac’i hızlandırmak için bu 10 ipucunu deneyin.

Mac hızını artırmak için 10 ipucu.

Donanımınızı yükseltmek, sisteminizi kolayca düzeltmeyi vaat eden üçüncü taraf indirmelerinin sunduğu yazılım çözümlerinden temelde farklı olan yavaşlamanın temel nedenini ele alır. Basit bir indirmenin bilgisayarınızdaki her şeyi düzelteceğini düşünmek hayalciliktir; faydaları kalıcı olmayan ve sizi daha fazla hayal kırıklığına uğratacak bir yazılım programına kanmayın. Mac sisteminizi canlandırmanın daha iyi ve daha güvenilir bir yolu var; daha fazla RAM ve SSD eklemek. Mac sisteminizi kapatmadan açık bırakmak kolaydır. Genellikle siz hazır olduğunuzda hazırdır ve bu, herhangi bir Apple ürününü kullanmanın en büyük cazibelerinden biridir. Bilgileri kaydettikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmak, sistem yeniden başlatıldığında RAM’e yeni bir başlangıç ​​sağlar ve arka planda çalışan ve gerekli olmayan kullanılmayan uygulamaları veya işlemleri ortadan kaldırır.

Adım 1: Ara sıra yeniden başlatın

Mac sisteminizi kapatmadan açık bırakmak kolaydır. Genellikle siz hazır olduğunuzda o da hazırdır ve bu, herhangi bir Apple ürününü kullanmanın en büyük cazibelerinden biridir. Bilgileri kaydettikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmak, belleğe (RAM) yeni bir başlangıç ​​sağlar ve arka planda çalışan kullanılmayan uygulamaları veya işlemleri ortadan kaldırır.

Adım 2: Açık olan uygulamalarınızı sınırlayın

Birçok uygulamayı aynı anda açmak değerli ve sınırlı RAM kaynaklarını işgal eder. Çoklu görev yaptığınızda, kullanılabilir RAM’iniz tüm açık programlar ve bunların içinde gerçekleşen işlemler arasında dağılır. Belleğinizi yükseltmenin faydalarından biri, performans gecikmesini fark etmeden çoklu görev yaparken açık tutabileceğiniz uygulama sayısını artırmasıdır.

Adım 3: Web tarama sekmelerinizin sayısını sınırlayın

Her gün kullandığınız uygulamaların ne kadar bellek tükettiğini görünce şaşırabilirsiniz. Özellikle birçok sekme açıkken web’de gezinmek, yeterli belleğiniz yoksa sisteminizi yavaşlatabilir. Her yeni sekme esasen yeni bir tarayıcı açmak gibidir ve ondan fazla sekme açıkken belleğiniz ve sistem kaynaklarınız tükenir. Her gün kullandığınız uygulamaların ne kadar bellek tükettiğini görünce şaşırabilirsiniz! Özellikle birçok sekme açıkken web’de gezinmek, yeterli belleğiniz yoksa sisteminizi yavaşlatabilir. Her yeni sekme esasen yeni bir tarayıcı açmak gibidir ve ondan fazla sekme açıkken belleğiniz ve sistem kaynaklarınız tükenir.

İşte şu anda hangi uygulamaların hafızanızı kullandığını bulmanın yolu:

  • Finder uygulamasında Uygulamalar > Yardımcı Programlar > Etkinlik İzleyicisi’ne tıklayın > ardından Bellek sekmesine tıklayın
  • İşlemlerin, kullandıkları bellek miktarına göre sıralandığını göreceksiniz
  • Bilgisayarınızı nasıl kullandığınıza bağlı olarak, tercih ettiğiniz web tarayıcısı uygulamasının belleğinizin çoğunu kullanması ve sisteminizi yavaşlatması muhtemeldir

Artık kullanmadığınız web tarayıcıları veya sekmeler açıksa, RAM’i boşaltmak ve sisteminizin hızını artırmak için bunları kapatın.

Adım 4: Kullanılmayan uygulamaları kaldırın

Katı hal sürücüsü (SSD) yerine hala bir sabit disk (HDD) kullanıyorsanız ve neredeyse doluysa, artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırarak yer açmak en iyisidir. Sabit diskler verileri dönen disklerde depolayıp eriştiğinden, yüklemeye çalıştığınız şeyi ararken beklemek zorunda kalırsınız. SSD’ler, sabit disk gibi küçük mekanik hareketli parçalara güvenmez. Sonuç olarak, programları açar ve dosyalara çok daha hızlı erişirler.

Adım 5: Dock’unuzdaki uygulama sayısını azaltın

Dock’ta bulunan her uygulama, Finder penceresinden daha hızlı erişilebilmesi için sisteminizin kaynaklarından veri çekmeyi gerektirir. Sisteminiz sınırlarının sınırındaysa, bu ona biraz daha nefes alma alanı sağlamanın hızlı bir yoludur. Sistem Tercihleri ​​> Dock’u açarsanız, Dock’un kullandığı RAM miktarını daha da sınırlamak için Uygulamaları açmayı canlandır ve Dock’u otomatik olarak gizle ve göster’in işaretini de kaldırabilirsiniz .

Hepimiz fotoğraflarımızı masaüstü duvar kağıdı veya ekran koruyucu olarak kullanarak sergilemeyi severiz, ayarları resmin her 5 veya 15 dakikada bir değişmesi için düzenleriz. Ancak bunun gerçekleşmesi için sisteminizin fotoğraflara erişim, masaüstü arka planını değiştirme ve ekran koruyucuyu yükleme için kaynak ayırması gerekir. Bu etkinlikler sisteminizi yavaşlatabilir. Sistem Tercihleri ​​> Masaüstü ve Ekran Koruyucu’yu açın, Masaüstü sekmesine tıklayın ve Resmi değiştir seçeneğinin işaretini kaldırın. Ardından Ekran Koruyucu sekmesine tıklayın, Başlatma sonrası seçeneğinin yanındaki açılır menüye tıklayın ve Asla’yı seçin .

Adım 7: Belleğinizi yükseltin

Kullandığınız uygulamalar ve programlar için yeterli depolama alanınız olmayabilir. macOS® Sierra kullanıyorsanız Mac’inizde ne kadar bellek olduğunu şu şekilde görebilirsiniz:

  • Ekranınızın üst kısmındaki Apple menüsünde Apple Logosu’na tıklayın.
  • Bu Mac Hakkında’ya tıklayın

Bu adım, kullanılan Mac’in işletim sistemi sürümüne ve modeline bağlı olarak değişir. Örneğin, OS X El Capitan’da, taktığınız bellek (GB miktarı, hız ve desteklenen bellek teknolojisi seviyesi – yani DDR4, DDR3, vb.) Genel Bakış bölmesinin bir parçası olarak gösterilecektir.

Mac’iniz 2011 model veya daha yeniyse, Apple özelliklerine göre ne kadar bellekle yapılandırılabileceğini kontrol edin: iMac®, Mac Pro®, MacBook Pro®, MacBook® ve Mac mini®. Bellek yükseltmesi, yanıt verme hızını iyileştirmek, uygulamaları daha hızlı çalıştırmak ve sorunsuz çoklu görev için idealdir. Neredeyse her bilgisayar işlemi belleğe dayandığından, mümkün olduğunca fazla belleğe sahip olmak önemlidir, bu nedenle bir bellek yükseltmesi Mac performansını iyileştirmenin en iyi yollarından biridir. Bu önemli bir faktördür çünkü çoğu Mac sistemi maksimum bellekle gelmez, ancak bu, sisteminizdeki her bellek yuvasını tutabilecekleri en yüksek yoğunluklu (GB cinsinden) DRAM modülleriyle doldurarak çözülebilir.

Adım 8: Sabit sürücünüzü (HDD) bir SSD ile değiştirin

SSD’ye yükseltme, günlük işlerinizi ortalama olarak sabit disk sürücüsünden altı kat daha hızlı yapmanızı sağlar.1 Bu, önyüklemeyi, programları yüklemeyi, verileri kaydetmeyi ve dosyaları aktarmayı çok daha hızlı hale getirir. Çoğu eski Mac sistemi, artık güncelliğini yitirmiş sabit disk sürücüsü depolama teknolojisine sahiptir, ancak SSD’ler verilere neredeyse anında erişir ve arızaya ve yavaş performansa eğilimli küçük hareketli parçalara güvenmek yerine son teknoloji flaş belleği kullanır. SSD’ler yalnızca HDD’lerden önemli ölçüde daha hızlı olmakla kalmaz, aynı zamanda doğası gereği daha dayanıklı, güvenilir ve enerji açısından daha verimlidir.

Bilgisayarınızdaki sorun uygulamaların optimum hızda çalışmak için gereken kaynakların tükenmesiyse, reçete daha fazla kaynaktır. Yazılım donanımdan beslenir ve değişiklik yapmak için dikkat etmeniz gereken yer burasıdır. Sorun muhtemelen Mac’iniz değil, sisteminizin bileşenleridir ve bunlar kolayca çözülebilir.

Adım 9: Güncel kalın

Bir sistemdeki veya işletim sistemindeki (Mac OS X) uygulamaları etkin bir şekilde güncellemek size yalnızca en son özellikleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda genellikle daha fazla sistem kaynağı kullanan performans iyileştirmeleri de içerir. Maksimum yüklü RAM miktarı ve bir SSD ile, her güncellenen programın en son sürümünü çalıştırmak için iyi bir donanıma sahip olacaksınız.

Adım 10: İhtiyacınız varsa Disk İzlencesi’ni kullanın

Disk Utility (İzlencesi), belirli disk sorunlarını onarabilen ve hatta diskinizin bozulmak üzere olup olmadığını size bildiren bir İlk Yardım özelliği içerir. Mac OS X Sierra ve sonrası sürümlerde İlk Yardım’a nasıl erişeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  • Finder’da Uygulamalar klasörünü açın
  • İzlenceler’e tıklayın.
  • Disk İzlencesi‘ni açın
  • İlk Yardım butonuna tıklayın