google yapay zeka

Google Yapay Zekalı Arama Nedir, Nasıl Kullanılır?

Google Arama Üretken Deneyimi (SGE), arama sonuçlarına yeni bir yaklaşımdır. Kullanıcılara tek tek web sayfalarına tıklamak zorunda kalmadan, arama konularına ilişkin hızlı ve net genel bakış sağlamak için üretken yapay zekayı (AI) kullanan deneysel bir arama deneyimidir.

Bu, aşağıdakiler gibi çeşitli görevlerde yardımcı olabilir:

  • Yanıt bulma
  • Konuya genel bakışları keşfetme
  • Önemli çıkarımların özetlenmesi
  • Nasıl yapılır talimatlarını alma

Diyelim ki ilkokul çocuklarıyla yağmurlu bir günde ne yapacağınızı arıyorsunuz. Daha önce Google sizi aktivite fikirleri olan sitelere yönlendiriyordu. SGE ile Google size birden fazla kaynaktan derlenen sonuçların en üstünde bir öneri listesi sunar.

“İlkokul çocukları için en iyi yağmurlu gün aktiviteleri nelerdir?” sorusu için Google SGE sonuçları listelenir.
Sonuçların sağında Google, kullanıcıların daha fazla bilgi edinmek için ziyaret edebileceği bilgi kaynaklarını görüntüler

Google SGE Nasıl Açılır

Google SGE’yi kullanmak için şunlara ihtiyacınız olacak:

  • Bir Chrome tarayıcı
  • Bir Google hesabı
  • 18 yaş ve üzeri olmak
  • Google SGE’nin kullanıma sunulduğu 120’den fazla ülkeden birinde yerleşik olmak
  • Google SGE şu anda bir denemedir; yani onu görmek için kaydolmanız gerekir.

Google Arama Üretken Deneyimini (Yapay Zekalı Arama) açmak için şu adımları izleyin:

Google Hesabınızda oturum açtığınızda Chrome’u açın
Yeni bir sekme açın ve Google’a gidin
Sayfanın sağ üst kısmındaki “Labs” simgesini seçin. Labs simgesini bulamıyorsanız bu simge henüz ülkenizde kullanılamıyor demektir.

“SGE, Aramada Üretken Yapay Zeka” kartında açma/kapatma simgesini tıklayın

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra SGE’yi denemeye hazırsınız.

Artık bazı sorgularınız için yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları görmelisiniz. Ancak SGE’nin tüm sorgular için kullanılamadığını unutmayın.

Google Yapay Zekalı Arama (SGE) Nasıl Çalışır?

Google Arama Üretken Deneyimini anlamak için üretken yapay zekanın ne olduğunu anlamanız gerekir. Basitçe söylemek gerekirse, üretken yapay zeka; metin, resim, ses ve hatta kod dahil olmak üzere içerik oluşturabilen algoritmaları veya modelleri ifade eder. Bunun nasıl çalıştığını açıklayalım.

Üretken yapay zeka sistemleri, büyük miktarda veri üzerinde eğitilmiş büyük dil modelleri (LLM’ler) üzerinde çalışır. Örneğin, GPT-4 adlı bir LLM , Bing ve ChatGPT’ye güç sağlar. Benzer şekilde Google, Pathways Dil Modeli 2 (PaLM 2) olarak bilinen bir LLM kullanır. Bu, Google’ın üretken yapay zekayı benimseyen diğer ürünlerinde kullandığı teknolojinin aynısıdır. Gmail’in “Yazmama yardım et” özelliği gibi.

Google’ın üretken yapay zeka araması, doğal dil işleme, makine öğrenimi ve derin öğrenme dahil olmak üzere çeşitli yapay zeka tabanlı teknolojileri kullanır. Bu teknolojiler, arama motorunun bir kullanıcının arama sorgusunu anlamasına, ilgili içeriği işlemesine ve uygun bir yanıt oluşturmasına olanak tanır. Bir kullanıcının “en iyi çikolatalı kurabiye tarifi” araması yaptığını varsayalım.

Google SGE, sonuçta size üç çikolatalı kurabiye tarifi göstermek için bu teknolojileri kullanır. SGE ayrıca “Mükemmel bir kurabiyenin sırrı nedir?” gibi olası takip sorularına da yanıt almanızı ister.

Takip özelliğini kullanmak için Google’ın önerilerinden birini tıklayın:

“Mükemmel bir kurabiyenin sırrı nedir?” Google’ın önerisi öne çıktı
Daha sonra araştırdığınız konu hakkında ek bilgi alacaksınız.

Burada Google, mükemmel kurabiyelerin nasıl pişirileceğine ilişkin web’deki en iyi ipuçlarını özetlemektedir.

Ayrıca kendi takip sorunuzu “Bir takip sor” kutusuna yazma seçeneğiniz de vardır.

Diyelim ki çikolatalı kurabiyeleri nasıl daha sağlıklı hale getireceğinizi bilmek istiyorsunuz. Google, ilgili tüm sorularınıza hızlı ve kolay yanıtlar almanızı sağlayacak bazı fikirler sunacaktır.

Google’ın Üretken Yapay Zeka Aramasının Avantajları
Google’ın yapay zeka arama yetenekleri, çevrimiçi aramayla etkileşim şeklimizi değiştiriyor.

İşte temel faydalar:

Karmaşık Konulara Basit Bir Bakış
Google SGE, karmaşık konuların anlaşılması kolay bir özetini sağlar. Böylece kullanıcılar ayrıntılara boğulmadan temel bilgileri hızlı bir şekilde kavrayabilirler.

Google’a “PFAS kimyasalları nedir?” diye sorarsanız. çok fazla ayrıntıya veya tekniğe girmeden ana noktalara hızlı bir genel bakış sunar.

Konuşma Sonuçları
SGE, geleneksel aramaya göre daha etkileşimli bir deneyimdir. Google, kullanıcıların yalnızca birkaç tıklamayla son derece alakalı ve derinlemesine bilgi edinmesine yardımcı olmak için yalnızca ilgili soruları değil aynı zamanda mantıksal takip sorgularını da önerir.