WordPress Arama Özelliğini Kapatma

Webmaster Konuları
wordpress arama özelliğini kapatma

WordPress arama özelliğini kapatma ihtiyacı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. WordPress site içi arama özelliği genellikle blog sitelerinde oldukça kullanışlıdır. Ancak varsayılan arama özelliğini kaldırmak isteyebileceğiniz bir durumla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, işletme web sitelerinde çok fazla içerik bulunmaz. Bu tür web sitelerinde site içi arama özelliğinin bir gerekliliği yoktur.

Ayrıca bazen WordPress sitede arama özelliği bir takım sorunlara yol açabilmektedir. Arama sorguları, özellikle büyük sitelerde sunucuya ek yük getirebilir. Bu, sayfa yükleme sürelerini artırabilir ve performans sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle bazen WordPress ile yapılmış web sitelerini yavaşlatmak veya band genişliğini doldurup siteyi offline hale getirmek için arama formu üzerinden botlarla saldırı yapılabilmektedir. Hatta kötü niyetli kullanıcılar, subucudaki bir açık durumuna göre, arama fonksiyonunu kullanarak sitenize spam içerik veya bağlantılar ekleyebilir.

WordPress Arama Özelliği Nasıl Kapatılır?

1. Eklenti ile WordPress arama kapatma

Eklenti kullanmak çok kolay bir yöntemdir. WordPress kullanıcılarının çoğu WordPress arama özelliğini devre dışı bırakmak için bir eklenti kullanır. İlk adım Disable Search adlı eklentiyi kurmak ve etkinleştirmektir.

Disable Search eklentisinde yapılandırmanız gereken hiçbir ayar yoktur. Etkinleştirmeden sonra eklenti, WordPress temanızdan arama formunu kaldıracak ve arama widget’ını devre dışı bırakacaktır. Kullanıcı bir arama sorgusu URL’si girmeye çalışırsa eklenti 404 hata sayfası döndürecektir.

Eklenti yalnızca WordPress Web Sitenizin ön yüzündeki aramayı devre dışı bırakır. WordPress yönetici panelinizin içindeki gönderileri ve sayfaları aramaya devam edebilirsiniz. Hala arama kutuları görüyorsanız, bunun nedeni kullandığınız tema olabilir. Unutmayın ki bu tür modifiye eklentileri her tema ile uyum gösteremeyebilir. Bu durumda başka eklentileri WordPress sitesinde arayıp deneyebilirsiniz.

2.header.php Dosyasından Form Kodunu Kaldırma

WordPress sitenizdeki arama formunu header.php dosyasından veya hangi dosyada bulunuyorsa oradan kaldırabilirsiniz. Ancak bu sadece formu kaldıracak, sitede komut ile (URL) arama yapılmasını engellemeyecektir.

3. WordPress’te arama özelliğini manuel olarak kapatma

Bu yöntemde, WordPress dosyalarınıza kod eklemeniz gerekir. İlk olarak, WordPress panonuzdaki Görünüm’e gidin ve Tema düzenleyici’ye tıklayın. Sonra, temanızın functions.php dosyasını açın. Aşağıdaki kodu temanızın functions.php dosyasına veya temaya özgü bir ilgili dosyaya ekleyin :

function fb_filter_query( $query, $error = true ) {
if ( is_search() ) {
$query->is_search = false;
$query->query_vars[s] = false;
$query->query[s] = false;
// to error
if ( $error == true )
$query->is_404 = true;
}
}
add_action( 'parse_query', 'fb_filter_query' );
add_filter( 'get_search_form', create_function( '$a', "return null;" ) );

Bu kod tüm doğrudan veya dolaylı arama sorgularını bir 404 sayfasına yönlendirecektir. Bu yöntemlerin sizin için faydalı olmasını ve arama özelliğini başarılı bir şekilde devre dışı bırakabilmenizi umuyoruz.