Google Cache Özeliği Tamamen Devre Dışı Oldu

Webmaster Konuları
google cache kapandı

Google Cache özelliği artık tamamen kapalı. Google Şubat 2024 başlarında cache özelliğini devre dışı bırakacağını duyurmuş ve ilk etapta arama sonuçları yanında görünen üç noktalı menüden ulaşılan “Önbelleği görüntüle” butonunu kaldırmıştı.

Google Cache, web sayfalarının önbelleğe alınmış sürümlerini sunarak, sayfa erişilemediğinde ya da güncellenmişse eski halini görüntülemenize olanak tanımaktaydı. Bu, içerik değişikliklerini veya o an açılmayan sayfaların son durumunu görmek gibi amaçlarla işe yarıyordu.

Google Cache Kalktı mı?

Google, cache özelliğini aslında internet kullanıcıları için geliştirmişti. Ancak yeryüzündeki bir kaç milyar aktif internet kullanıcısından kaçının bu özellikten haberdar olduğu bile belli değildi. Google cache özelliği genelde web sitesi sahipleri, daha doğrusu web sitesi hazırlayanlar için önemli görülmekteydi. Örneğin Google arama motorunun ne sıklıkla gelip siteyi ziyaret ettiği ve önbelleğe alındığını sadece bu basit işlemle görmek, web tasarımcısına bazı bilgiler edinmesine yetebiliyordu.

Şubat 2024’te arama sonuçlarından “Önbelleği göster” butonu kalktıktan sonra, bu yazının yazılmasından bir kaç gün öncesine kadar farklı birkaç yöntem ile Google cache görüntüleme yapılabiliyordu. Örneğin her hangi bir tarayıcıda “https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.websiteniz.com” şeklinde yazıldığında veya Chrome için bir cache görüntüleme eklentisi ile web sitesinin önbelleğe alınmış son halini görmek mümkün oluyordu. Üstelik Google bu sistem tamamen devre dışı kalnıncaya kadar web sitelerini önbelleğe almaya devam etti. Şu an ise tarayıcıdan URL ile veya bir önbellek görüntüleme eklentisi ile denendiğinde “cache:websiteniz.com” URL’sine yönlendiriyor ve “Aradığınız – cache:webkuyusu.com – ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil.” uyarısı veriyor.

Böylece içinde bulunduğumuz Eylül ayı sonuna doğru Google cache tamamen kullanımdan kalktı. 20 yıldır hayatta olan Google cache özelliğinin farkında bile olmayan normal internet kullanıcıları, şimdi bu özelliğin kapandığından da haberdar değil. Bu duruma üzülen kesim sadece web tasarım ve geliştirme işi yapanlar ile SEO çalışmaları yapanlar oldu ve tepkilere yol açtı. Bir web sayfasını Google’ın nasıl görüp değerlendirdiğini incelemek elbette Google arama konsolu üzerinden mümkün olacak.